Jak na efektivní masáž obličeje II. díl ("botox Dálného východu")

Nebojte, nejedná se o metodu, při které Vám do obličeje budou vpichovat jehlu. Tato bezjehlová metoda se objevila již ve starověké čínské medicíně, a to především v péči o tělo. Jednalo se o intenzivní masážní techniku, která se používala ke zlepšení stavu pokožky po celém těle.  A z tohoto důvodu jsme dnešní článek pojmenovali jako „botox Dálného východu.“ Bavit se budeme o pomůcce s názvem „gua sha“.

gua sha obličej

 Co je Gua Sha?

Gua sha je tradiční východoasijská a čínská technika používaná k navození pohody, zlepšení krevního oběhu a odstranění nahromaděných toxinů v těle. Pokud techniku aplikujeme na pleť, obličej, musíme být velmi opatrní a jemní. Naopak na pokožku těla je gua sha používána se značným tlakem.

V historii se k masáži používala například čínská polévková lžíce, dále pak zvířecí kosti nebo rohy, a v neposlední řadě se používají drahokamy. Podle tradiční čínské medicíny se centrum všech našich orgánů spojuje na obličeji, tudíž jsme schopni odvodit nerovnováhu vyskytující se v našem těle, a to pouhým pozorováním tváře.

Účelem „gua sha“ je detoxikovat a vyhlazovat obličej pomocí neabrazivních pohybů pod mírným tlakem. Proces zahrnuje použití nástroje, obvykle vyrobeného z růžového křemene nebo nefritového kamene.

gua sha masáž

 Jaké jsou výhody Gua Sha?

Mezi okamžité výhody patří snížení otoků celé tváře a kolem očí, dále pak uvolnění svalového napětí. Po několika týdnech důsledného používání si můžeme všimnout pružnější a definovanější pokožky. Dalšími benefity gua sha jsou vypsané níže:

  • Zlepšuje krevní oběh
  • Nastartuje lymfu – odvod toxinů
  • Eliminuje nebo výrazně redukuje vrásky
  • Ošetřuje a předchází ochablé pokožce (zvedá a napíná pokožku)
  • Pomáhá eliminovat tmavé kruhy pod očima
  • Pomáhá zmírňovat projev tmavých skvrn a hyperpigmentace
  • Rozjasní pleť
  • Skvěle zkracuje dobu hojení vyrážek či pupínků a celkově pomáhá při kožních problémech
  • Má schopnost léčit a zmírňovat růžovku
  • Pomáhá vstřebávat produkty na pleť
  • Zeslabuje projevy migrény

gua sha 3 kroky

 Jak často používat Gua Sha?

Nikde není zcela přesně definováno, jak často nástroj používat. Gua sha můžete zařadit do své rutiny v péči o pleť, jak často chcete, klidně každý den. Ale pokud Vám celý proces začne být nepříjemný, uvidíte zhoršení a podráždění pleti, nechte chvíli obličej odpočinout.

Opakujte každý tah přes danou partii maximálně desetkrát. Pokud budete jednu část stimulovat příliš mnoho, dojde k nadměrné stimulaci. Přespříliš stimulovaný lymfatický systém by mohl začít extrémně vylučovat toxiny a způsobit příznaky detoxikace (nevolnost, závratě nebo pocit, že na Vás „leze“ chřipka).

Kdy Gua Sha nepoužívat?

Vyhněte se používání nástroje, pokud jste byli na injekčním zákroku. Botox minimálně dva týdny „pracuje“ a použítím gua sha byste ho mohli „přesunout“ do jiné oblasti. Raději se vždy poraďte s doktorem, který prováděl daný zákrok.

Také se vyhněte používání, pokud máte otevřené ranky, zanícené pupínky nebo akné. Tahy přes tyto nedokonalosti by jejich stav mohly ještě zhoršit a roznést dál po pleti.

Co potřebujete k masáži?

Budete potřebovat pouze dvě položky:

  • gua sha
  • pleťový olej nebo sérum

Jak masáž pomocí Gua Sha provádět?

Začněte s jednou stranou Vašeho obličeje. Opakujte každý tah alespoň 5x, maximálně však 10x.

Krk: Začněte tam, kde se váš krk setkává se středem pravé klíční kosti, a lehkým až středním tlakem přesuňte nástroj nahoru podél krku, dokud nenarazíte na kost hned za uchem.

Pod bradou: Nástrojem jemně klouzejte po hrdle směrem k obličeji, podél měkké oblasti pod bradou.

Brada: Jemně přitlačte a od středu brady veďte gua sha ven po čelistní kosti, dokud nenarazíte na ušní lalůček.

Tvář: Posouvejte nástroj od koutku nosu ke středu ucha.

Pod očima: Buďte zde extrémně jemní. Pohybujte se účelně a pomalu. Veďte nástroj přes oblast pod očima směrem k linii vlasů.

Pod obočím: Vyvarujte se tlaku na oko nebo víčko. Místo toho se zaměřte na obočí. Začněte od vnitřní kosti obočí a posouvejte nástrojem nahoru a ven, poté dolů ke spánku.

„Třetí oko“: Masírujte čelo směrem od středu obočí nahoru k linii vlasů.

„Dolní“ čelo: Stiskněte nástroj ve středu čela nad kostí u obočí a dlouhým tahem jeďte směrem ke spánku.

Závěrečný pohyb: Veďte nástroj ze středu čela, pod vlasovou linií, dolů a přes spánek k uchu, poté po straně krku ke klíční kosti.

Nyní aplikujte všechny tyto kroky na druhou stranu obličeje.

benefity gua sha

Péče o pleť: Před, během nebo po?

Není zcela přesně určeno, kdy musíte metodu aplikovat, nicméně je dobré začít masáž po vyčištění pleti a nanesení nějakého „zvlhčovače“, například oleje nebo pleťového séra.

 

A to je pro dnešní článek vše. Doufáme, že se Vám rady a informace v tomto příspěvku budou hodit a některé i využijete.

Přejeme Vám krásný den.

BellaSkin ♥