Jak na efektivní masáž obličeje díl III. - Face Yoga

Věděli jste, že si můžete „zpevnit“ svaly na obličeji? Je to pravda!
Pokud se jedná o mladistvou a zdravě vypadající pokožku, mnozí přísahají na každodenní cvičení obličejové jógy. Stejně jako někteří posilují hýždě pomocí dřepu, i Vy si správným cvičením obličejových svalů dopomůžete k výraznějším rysů, pevnější pokožky a zářivé pleti.

Zní to příliš dobře, že? Nicméně víme, že i drobné detaily mohou vést k rapidním změnám. Abychom i Vám mohli tuto účinnou metodu představit, vybrali jsme pro Vás 5 cviků pro začátečníky.

Veškeré informace jsme nasbírali u Fumiko Takatsu, instruktorky obličejové jógy a zakladatelky metody Face Yoga.

 Face%20Yoga

Zdroj obrázku: Unsplash.com (Gleren Meneghin)

Co je to Face Yoga? 

Zjednodušeně řečeno, obličejová jóga, tzv. Face Yoga, je řada obličejových cvičení, při kterých záměrně izolujete a tonizujete své obličejové svaly. Všichni máme v obličeji drobné, jemné svaly, o kterých možná ani nevíme, že je máme. Vezměte si například oblast očí: Okolo našich očí je více než 10 svalů, které neustále mžourají, usmívají se a vyjadřují naši náladu. „Tvář má svaly, stejně jako tělo,“ vysvětluje Takatsu. Proč tedy tyto svaly nezačneme izolovat a tonizovat, abychom uvolnili ty ostatní a mohli dosáhnout požadovaných výsledků?

Samozřejmě každý den hýbeme tváří (usmíváme se, mračíme se a podobně). Nicméně záměrem obličejové jógy je zaměřit se na konkrétní svaly, posílit je a izolovat pohyb. Ze začátku to může být obtížné, jelikož si musíme dobře uvědomit, který sval v danou chvíli používáme a jakým způsobem s ním chceme hýbat.

 

Jaké jsou výhody?

Hlavním benefitem Face Yogy jsou její účinky na vzhled pleti, konkrétně její napnutí a udržení její pružnosti. Podpořením průtoku krve v obličeji, můžeme stimulovat produkci kolagenu, který, jak víme, udržuje naši pokožku pevnou a napnutou. Další výhodou je oddálení výskytu jemných linek a vrásek. Jedna studie z roku 2018 dokonce zjistila, že každodenní cvičení může snížit známky stárnutí obličeje.

Možná si teď říkáte: „Nepohybuji obličejovými svaly neustále? Tak proč se i přesto tvoří vrásky?“ A máte pravdu, po celý den neustále používáme mimiku, a proto je obličej náchylný na tvorbu těchto drobných linií. Nicméně záměrným procvičováním obličejových svalů můžete podpořit krevní oběh a skutečně pomoci k lepšímu stavu pleti.

„Pomocí Face Yoga nepodporujete vznik vrásek, protože každý pohyb ovládáte,“ říká Takatsu. Procvičování a praxe Vám ještě více pomůže uvědomit si ty nevědomé výrazy, o kterých ani nevíte, např. zvrásněné obočí, našpulené rty atd. „Opravdu věřím, že 20 % výhod je samotné cvičení, ale 80 % výsledků pochází ze skutečnosti, že věnujete pozornost mimice po celý den,“ vysvětluje Takatsu.

 Obli%C4%8Dejov%C3%A1%20j%C3%B3ga%20%C4%8Delo

Zdroj obrázku: Unsplash.com (Tim Goedhart)

Jak praktikovat Face Yogu

Než se ponoříte do procvičování, potřebujete vědět:

V ideálním případě Takatsu říká, že cvičí obličejovou jógu dvakrát denně. Jednou ráno, kdy probudíte své obličejové svaly a znovu před spaním, abyste uvolnili veškeré napětí, které jste během dne nashromáždili. „Může to být pouhých pět minut.“

Během jednoho cvičení bychom měli vystřídat čtyři až pět cviků, každý cvik po 30 vteřinách. Také je dobré zařadit na začátek krátké zahřátí a následně se soustředit na konkrétní svaly a oblasti.

Nenechte se zmást: Je to těžké. Může se stát, že při cvičení budete neúmyslně zadržovat dech nebo napínat jiné svaly. Obličejové svaly jsou tak malé a jemné, a proto je velmi obtížné je izolovat a aktivovat právě ten sval, na který se snažíme zaměřit. Proto, říká Takatsu, začátečníci budou chtít nejprve začít s tonizací větších svalů (jako je oblast krku a čela), než se přesunou na jemnější místa, jako jsou oči. Takatsu srovnává postup s jízdou na kole, zpočátku je to obtížné, ale jakmile si na pohyb zvyknete, připadá vám to zcela přirozené.

 

5 póz pro začátečníky.

Níže jsou zobrazeny cviky vhodné pro začátečníky. Jak radí Takatsu, začneme nejprve s většími svaly a poté se ponoříme do jemnějších oblastí, jako jsou oči a ústa. Během každé pózy nezapomeňte na držení těla, hrudník mít otevřený a důležité je dýchat. (Je to těžší, než to zní!)

 

1. Zahřátí

 Face Yoga kniha

Zdroj: Pinterest - Fumiko Takatsu

Pro zlepšení celkového krevního oběhu v obličeji je tato póza ideální.

  1. Nechte Vaši čelist klesat, uvolněte jí, jako když zíváte. Uvědomte si ten pocit ve Vašich tvářích.
  2. Aniž byste pohnuli čelem, podívejte se očima až ke stropu.
  3. V pozici vydržte 10 vteřin, nezadržujte dech.
  4. Cvik proveďte celkem třikrát.

 

2. Cvik na zpevnění krku

Funguje%20obli%C4%8Dejov%C3%A1%20j%C3%B3ga

Zdroj: Pinterest - Fumiko Takatsu

Tato pozice uvolňuje napětí a tonizuje oblast krku. Krk a čelist jsou spojeny svalem platysma, tudíž současně posilujete i Vaší čelist.

  1. Uvolněte ramena a pomalu přesuňte bradu na jednu stranu, mírně nahoru v úhlu 45 stupňů.
  2. Našpulte rty, jako když chcete dávat pusu.
  3. V pozici vydržte 10 vteřin, nezapomeňte dýchat.
  4. Vystřídejte strany a opakujte cvik celkem 3x (dohromady na každou stranu 30 vteřin)

 

3. Procvičení čela

Obli%C4%8Dejov%C3%A1%20j%C3%B3ga%20Praha

Zdroj: Pinterest - Fumiko Takatsu

Takatsu nazývá tuto pózu „okamžité pozvednutí“.

  1. Na čelo položte prsty směrem dolů ve tvaru písmene V a mírně je povytáhněte.
  2. Nechte ramena uvolněná, stažená od uší, bradu mírně nadzvedněte a dýchejte, vydržte alespoň 10 vteřin.
  3. Poté nechte prsty jemně klesat po stranách Vašeho obličeje, mějte zavřené oči a užívejte si pocit uvolnění.
  4. Opakujte ještě dvakrát, celkově tedy proveďte cvik 3x.

 

4. Jóga pro oční okolí

Obli%C4%8Dejov%C3%A1%20j%C3%B3ga%20p%C5%99ed%20a%20po

Zdroj: Pinterest - Fumiko Takatsu

Chcete-li se zaměřit na citlivou oblast pod očima, je toto cvičení pro Vás ideální. Tato pozice izoluje pohyb dolního víčka a svaly na čele. Klíčem, jak říká Takatsu, je snaha nekrčit čelo.

  1. Z prstů si udělejte tvar „C“. Položte ukazováčky nad obočí, podél kostí nad obočím.
  2. Umístěte palec na stranu nosu, těsně nad nosní dírku. Tlačte prsty dolů a potom do strany.
  3. Udržujte uvolněná ramena a otevřete oči co nejvíce to půjde. Takto vydržte po dobu pěti sekund a mezitím pevně přitlačte ukazováček do obočí a ujistěte se, že se vaše obočí a čelo nepohybuje.
  4. Pětkrát za sebou zašilhejte, než zavřete oči a poté se na několik sekund uvolněte.
  5. Opět zopakujte ještě dvakrát a nezapomeňte na druhou stranu obličeje.

 

5. Cviky na svaly okolo úst .

Obli%C4%8Dejov%C3%A1%20j%C3%B3ga%20krk

 Zdroj: Pinterest - Fumiko Takatsu

Jak víme, naše rty jsou tenké, a jak stárneme, dochází k úbytku kolagenu. Tato póza pracuje na stimulaci rtů pro přirozeně plné a jemné rty.

  1. Položte ukazováčky na rohy úst.
  2. Usmějte se, ukažte celou řadu vašich předních zubů. Ujistěte se, že koutky úst jsou na stejné úrovni.
  3. Mírně zvlňte jazyk a pomalým pohybem s ním přejeďte na jednu stranu, vydržte 5 sekund a přesuňte jazyk k druhému koutku.
  4. Opakujte ještě dvakrát po dobu celkem 30 sekund a nezapomeňte dýchat po celou dobu.

 

Doufáme, že jste si článek užili a zkusíte nějaké cviky. Věřte, že při pravidelném cvičení obličejových svalů se výsledky zaručeně dostaví.

Krásný den Vám přeje BellaSkin ♥